Afl. 44 - Strijd van Lange Adem

In deze aflevering bespreken we de jaren na de Afrikaanse Campagne tot en met de Slag om Panormus. (255 - 250 v. Chr.)

Locatie repatriëring, het gevecht op zee en de storm. 
(255 v. Chr.)
In de podcastaflevering vertel ik dat de Romeinen via de noordkust terugvoeren naar Italië. Dit blijk ik verkeerd begrepen te hebben. De Romeinen voeren via de zuidkust van Sicilië terug en kwamen hier, nabij Camarina, een de storm terecht die hen bijna volledig vernietigde. 

1. Locatie van de zeeslag nabij Kaap Bon
De Romeinse vloot pikten de overlevers van de Afrikaanse campagne op van het strand nabij Aspis. Hier werden ze opgewacht door 200 Carthaagse schepen. De slag resulteerde in een Romeinse overwinning en 114 overgenomen Carthaagse schepen. 
2. De locatie van de storm
Rome verloor het overgrote deel van de vloot. Slechts 80 schepen wisten Italië te bereiken. De Corvus kan een rol gespeeld hebben in het grote aantal gekapseisde schepen.

De verovering van Panormus en de rooftocht naar Afrika. 
(254-253 v. Chr)

1. De verovering van Panormus
 In 254 v. Chr. veroveren de Romeinen Panormus middels een belegering van zowel land als zee. Panormus was de grootste stad aan de noordkust van Sicilië en was van groot strategisch belang voor de Carthagers.
2. De Route van de rooftocht langs de kust van Noord-Afrika.
In de volgende kaart ziet u het vervolg. (253 v. Chr.) 

De locatie van het eiland Menix
Hier liepen de Romeinse schepen vast door een lage zeespiegel en moesten ze veel van de geroofde oorlogsbuit in zee werpen om het gewicht van de boten te verminderen zodat ze los zouden komen van de bodem. De Romeinen voeren hierna terug naar Italië waar de vloot wederom in een storm terecht kwam. Van de 300 schepen werden er 150 vernietigd. De precieze locatie van deze ramp is onbekend.

De situatie op Sicilië na de slag bij Panormus.
De Romeinen veroverde in 251 v. Chr. de Lipari-eilanden en in 250 v. Chr. Thermae. Carthago zat gevangen op het westelijke uiteinde van Sicilië.

Reacties