Aflevering 43 - Romeinen in Afrika

Overzicht van de gebeurtenissen op Sicilië in 260-258 v. Chr.
1. De zeeslag bij Mylae (Romeinse overwinning)
2. Noordelijke Romeinse Campagne (Carthaagse overwinning) 
De Romeinen worden bij de stad Thermae teruggedrongen en zijn gedwongen terug te trekken naar Romeins gebied. (260 v. Chr)
3. Zuidelijke Romeinse Campagne (Romeinse overwinning)
De Romeinen verlossen Segesta en Mekalla van Carthaagse belegeringen nadat beide steden zijn overgelopen naar de Romeinen. (260 v. Chr.)
4. Carthaagse Campagne (Carthaagse overwinning)
Als reactie op het gedwongen afbreken van de belegering van Segesta en Makalla trekken de Carthagers door het centrum van het eiland op weg naar Romeins grondgebied. De gewaagde zet levert de Carthagers de Romeinse steden Enna en Camarina op. (259 v. Chr.)
5. Romeinse tegenaanval (Romeinse overwinning)
De Romeinen veroveren beide steden terug op de Carthagers. (258 v. Chr.)

De slag bij Tyndaris
In 257 v. Chr. vond nabij de stad Tyndaris een zeeslag plaats tussen Carthago onder leiding van Hamilcar en Rome onder leiding van consul Marcus Atilius Regulus. Regulus raakt in eerste instantie in de problemen omdat hij ver voor de rest van zijn vloot frontaal de aanval kiest. Alleen  het schip van de Consul weet de eerste aanval te overleven. Wanneer de rest van de Romeinse vloot aansluit bij de consul zijn de aantallen gelijk en geeft de Corvus het strategische voordeel. De Romeinen behalen een bescheiden overwinning.

Locatie van de Slag bij Ecnomus (256 v. Chr.)

Bij de slag bij Ecnomus waren in totaal 680 schepen met 290.000 manschappen betrokken, wat van deze slag de grootste zeeslag uit de oudheid maakt. In onderstaand filmpje ziet u beelden bij hetgeen ik u verteld heb. Dit is met name interessant als u moeite had om de formaties uit de podcast voor te stellen. 
(fragment afkomstig van YT-kanaal Invicta)

Romeinen in Afrika
Een overzicht van de campagne en de 'points of interest'
In 256 v. Chr., een aantal weken na de slag bij Ecnomus, landde de Romeinen op de kusten van Kaap Bon. Hier begonnen ze een korte en succesvolle campagne tegen Carthago met als doel: Carthago ertoe dwingen een (nadelig) vredesverdrag te accepteren.
1. Consuls Lucius Vulso en Marcus Atilius Regulus landen met in totaal 130.000 manschappen op de stranden van Kaap Bon, hedendaagse Tunesië.
Niet alle manschappen waren soldaten. Het merendeel van de Romeinen bestond uit roeiers en andere niet-soldaten die nodig waren om 330 schepen te kunnen besturen.
2. De Romeinen nemen Aspis in
Vrijwel direct na de landing zetten de Romeinen de belegering in van Aspis. De stad valt. (256/255 v. Chr.)
3. De Romeinen nemen Adys in
Na de inname van Aspis houden de Romeinen plundertochten in de omgeving van de stad waarbij ze 20.000 Feniciërs gevangen nemen en als slaaf overbrengen naar het Italiaanse vasteland. Boerderijen van de Fenicische adel worden vernietigd, de gewassen meegenomen en de landbouwgronden verwoest. Lucius Vulso vertrekt na de inname van Aspis met 290 van de 330 schepen terug naar Italië. Marcus Regulus blijft in Afrika met zo'n 15.000 soldaten. Hij zet de mars in naar Adys en belegert de stad. Tijdens de belegering trekken ook de Carthagers naar de stad met Hamilcar, Hasdrubal en Bostar als generaals. Regulus verrast de Feniciërs door linea recta de aanval in te zetten op het vijandelijke kamp. Wat er gebeurde heeft u gehoord in de podcast. Het was een klinkende Romeinse overwinning. Het moraal van Carthago zakt naar een dieptepunt. (256/255 v. Chr.)
4. De Romeinen nemen Tunis in
Direct na de slag om Adys stoot Regulus door naar Tunis. De hedendaagse hoofdstad van Tunesië. Ook deze stad valt. Hier eindigt het succes van Rome in Afrika echter. Regulus doet namens Rome een vredesvoorstel dat zo nadelig is voor de Feniciërs dat deze weigeren. De oorlog zet voort en Carthago zet met het oog op overleving in op het aantrekken van huurlingen. Xanthippus, een Griekse huurlingenleider, komt aan in Carthago, krijgt de facto de leiding over de verdediging van de stad en verslaat de Romeinen in een open veld gevecht. Regulus wordt gevangen genomen. (256/255 v. Chr.)
5. Rome trekt terug
Het restant van het Romeinse leger trekt terug vanuit Tunis naar Aspis. Hier verzamelen ze de overlevenden en vertrekken ze richting de stranden waar ze eerder Afrika aandeden. Hier zijn ze in afwachting van de Romeinse vloot voor repatriëring. De campagne in Afrika levert geen blijvende veroveringen op. Desalniettemin winnen de Romeinen 20.000 slaven en een grote oorlogsbuit. (255 v. Chr.)

Een video over de Slag om Adys 
(255 v. Chr.)
(fragment afkomstig van YT-kanaal Invicta)

Reacties

  1. Beste, waarom is Vergillius de enige figuur wiens naam in de Engelse variant (Vursjul) wordt uitgesproken?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten