Aflevering 40 - De Vijand van mijn Vijand is mijn Vriend

Campagne van Rome in Sicilië (264 - 262 v. Chr)

Fides
Fides (LatijnTrouw) was de goddelijke personificatie van de loyaliteit. Zij had te Rome verscheidene tempels, waarvan de eerste haar door koning Numa Pompilius was gewijd. Deze Tempel van Fides stond naast de Tempel van Jupiter Optimus Maximus op de Capitolijnse Heuvel, zodat zij als het ware onder de onmiddellijke hoede van den koning van hemel en aarde werd gesteld. Hier bewaarde de senaat de vredesverdragen met andere volkeren, want Fides werd geacht ervoor te zorgen dat deze verdragen werden nageleefd. Zij heette ook de zuster van Iustitia te zijn, de personificatie van de rechtvaardigheid. Bij de plechtigheden, waarbij haar eer werd bewezen, omwonden de priesters hoofd en handen met witte doeken.
[Bron: Wikipedia]

Hiero II van Syracuse
Lot van de Mamertijnen
Wat er precies is gebeurd met de Mamertijnen is onbekend. Ze verdwijnen uit de geschiedenisboeken, waarschijnlijk slachtoffer van de grotere gebeurtenissen tijdens de eerste Punische oorlog. De naam Mamertijnen leeft echter nog eeuwen voort als synoniem voor inwoner van noord-oost Sicilië. Er is geen verslag dat de Romeinen uiteindelijk de Mamertijnen verslaan c.q. verjagen. De kans is dus aanwezig dat de Mamertijnen een deel zijn gaan uitmaken van de Romeinse Republiek. 

De Villa van Hadrianus


Capitolijnse Museum
Gevecht tussen de Horattii en Curiatii (gevecht tussen Alba Longa en Rome waarin 3 Romeinse broers het opnemen tegen 3 broers uit Alba Longa voor de overwinning)
De vondst van Romulus en Remus
Numa Pompilius opent de Tempel van de Vestaalse Maagden met het eeuwige vuur
Verkrachting van de Sabijnse vrouwen
Mucius 'de linkshandige' houdt zijn rechterhand boven het vuur na gevangen genomen te zijn door Etruskische Koning Lars Porsenna
Horatius Cocles (de eenogige) verdedigt de Pons Sablicius tegen de Etrusken van Porsenna terwijl de Romeinen de brug ontmantelen.
Slag bij het Meer van Regulus (Latijnse oorlog) 
Nog een schilderij van de verkrachting van de Sabijnse vrouwen.
De Capitolijnse wolf met Romulus en Remus

Groot standbeeld van Keizer Marcus Aurelius

De leeuw die een paard temt. Dit was het stadswapen van Rome voordat het beeld van de Capitolijnse Wolf gevonden werd.

Een mozaïek gevonden aan een van de wanden van de Villa van Hadrianus

Weergave van het vroege Rome (vroege Republiek) 

Reacties