Aflevering 36 - Pyrrusoverwinning

Tijdens deze aflevering volgen we Pyrrhus tijdens zijn campagne na de slag bij Heraclea (280 - 279 v. Chr.). We maken kennis met Gaius Fabricius Luscinus die Pyrrhus laat kennismaken met de hoge Romeinse geest. We zien Pyrrhus naderen tot op slechts 6 kilometer van Rome, maar een belegering van de stad blijft uit. We eindigen de aflevering met de slag bij Asculum. 

Gaius Fabricius Luscinus
Terwijl Pyrrhus hem probeert te verassen met een van zijn strijdolifanten. Pyrrhus probeerde de Romein angst aan te jagen voor de beesten de Pyrrhus tot zijn beschikking had, in de hoop dat de Romein zijn Senaat zou overtuigen vrede te sluiten.

De Griekse geneesheer wordt geboeid aan Pyrrhus afgeleverd
De arts had zich tot Fabricius gewend met een voorstel de Griekse koning te vergiftigen, geheel zoals de Grieks / Macedonische traditie voorschrijft.

Pyrrhus' route (280 - 279 v. Chr.)

Concept afbeelding van de Romeinse anti-olifant strijdwagens
Op de afbeelding staan de Ossen achter de kar afgebeeld. Dit lijkt mij onwaarschijnlijk omdat het besturen van de kar een stuk gemakkelijker zou zijn als de Ossen vóór de kar zouden lopen. Tevens kom ik nergens in de bronnen een melding tegen van een mini balista in de wagens, zoals hier wel is afgebeeld. 

Verslag bij de slag om Asculum 
(279 v. Chr.)
Afkomstig van het Youtubekanaal Kings & Generals.
In de video hanteren ze andere aantallen dan in de podcast. De video geeft de voorkeur aan de aantallen genoemd door Frontinus. Zie onderstaand stuk tekst (beneden de video) uit het boek: Pyrrhus of Epirus van Jeff Champion om te begrijpen waarom ik gekozen heb voor de grotere aantallen.


Publius Decius Mus

Devotio

Reacties