Aflevering 35 - De Slag bij Heraclea

Tijdens deze aflevering zien de we eerste ontmoeting tussen Pyrrhus en Rome op het slagveld. Het was de kennismaking van de Romeinen met krijgsolifanten en direct een vernietigende indruk achterlieten, zowel letterlijk als figuurlijk. 
We zien een Senaat die meer dan ooit kwetsbaar lijkt voor buitenlandse inmenging en een oude blinde man die de Senaat uiteindelijk herinnert aan Romeinse deugd en moed.

Een weergave van de slag bij Heraclea.
Ondanks het goede werk van het Youtubekanaal 'Kings and Generals' zitten er enkele onwaarheden in de video. Zo is de uitspraak die Pyrrhus doet bij het zien van het Romeinse kamp waarschijnlijk niet gebeurd en stellen de bronnen dat de cavalerie op beide flanken gestationeerd waren i.p.v. slechts de linker flank. Desondanks geeft de video een mooie weergave van het gevecht. 




Een afbeelding van een 'Castrum' (Romeins legerkamp).
Deze plattegrond laat een castrum zien van de latere keizertijd. Het Romeinse kamp zoals Pyrrhus deze zag was nog niet zodanig ontwikkeld zoals hier weergegeven. De Romeinen hebben door de jaren heen hun castra ontwikkeld tot het ideale kamp. Er zijn zelfs historici die stellen dat de Romeinen elementen van Pyrrhus' kamp hebben gekopieerd voor eigen gebruik. Helaas kan ik geen afbeelding vinden van een kamp zoals deze in de vroege republiek opgebouwd werd. 



Het Romeinse Manipel-systeem.




De traditionele Macedonische oorlogsformatie (met falanx).


Het Romeinse plan om Pyrrhus te verslaan en de oorlog te winnen.

De rode lijnen geven de Romeinse acties weer tegen Heraclea & Tarentum, waar Rome probeerde oost-Magna Greacia te scheiden van west-Magna Greacia in een poging de toevoer van hulptroepen aan Pyrrhus te stoppen. 
Ook geven de rode lijnen de Romeinse bewegingen weer in Etruriƫ en Samnium in een poging te voorkomen dat deze vijanden van Rome zich zouden aansluiten bij Pyrrhus.



De Romeinse Pilum. 

In deze afbeelding ziet u de vroege Pilum (links) en de latere Pilum (rechts) zoals deze gebruikt werden door de Romeinen. De lange ijzeren punt zorgde voor een diepe penetratie van een tegenstander. Wanneer de worp miste en de Pilum de grond raakte boog de smalle speerpunt uit vorm, wat de speer onbruikbaar maakte voor de tegenstander. Een knap staaltje Romeinse innovatie.

Een afbeelding van hoe het harnas van Pyrrhus er uit zou hebben gezien tijdens de slag bij Heraclea.


De krijgsolifanten van Pyrrhus en hoe deze er waarschijnlijk hebben uitgezien.



Cineas van Thessaliƫ



Een afbeelding van Appius Claudius 'de blinde' die ondersteund door zijn zoons het senaatsgebouw binnengebracht wordt.


Reacties