Aflevering 28 - De Derde Samnitische Oorlog

Een overzicht van de expansie tijdens de Samnitische Oorlogen:

De eerste Samnitische oorlog 
(343-341 v. Chr.)

De tweede Samnitische Oorlog
(326-304 v. Chr.)

De derde Samnitische Oorlog
(298-290 v. Chr.)


Kaart van Italië welke o.a. het leefgebied van de Senones en Piceners weergeeft.
N. Picene: Senones
S. Picene: Piceners

Leefgebied van de Lucaniërs, de kaart laat een weergave zien van zuidelijk Italië.

Reacties

  1. Hallo, je noemt in deze aflevering, dat de inwoners van Rome nog altijd een grote angst/trauma hebben van de plundering van Rome zo'n 90 jaar eerder. Hoe denk je dat het komt dat dit zo lang aanhoudt, ondanks 3 a 4 generaties van mond op mond verhalen? En hoe verhoudt dit zich tot de angst (of het gebrek daar van) die wij hedendaags hebben over onze bezetting in de 2e wereldoorlog?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tsja het is natuurlijk de vraag in hoeverre men daadwerkelijk angst had voor een nieuwe invasie omdat we niet weten in hoeverre Livius ‘creatieve vrijheid’ heeft benut bij het beschrijven van de betreffende perioden. Ik kan me echter goed voorstellen dat wanneer je stad (en voor de vroegere Romein je hele wereld) geplunderd en waarschijnlijk bezet is geworden door onbekenden heb direct aan je noordgrens leven. Het zal niet te vergelijken zijn met de bezetting tijdens de tweede Wereldoorlog. De barbaarse vijand van vroeger werd natuurlijk al afgeschilderd als meer beest dan mens omhuld door mysterie, dat vergelijkt zich niet echt met de Duitsers van de 20e eeuw.
      Daarbij, als de mythische verhalen van de plundering van mond op mond werden doorverteld dan kan ik mij voorstellen dat de angst groot is geweest voor dit onbekende gevaar.

      Verwijderen
  2. Mooi antwoord Mauro Zanatta, vergelijken van nu met de geschiedenis is belangrijk om er "lessen uit te trekken". Maar evenveel is het belangrijk om de verschillen in de toenmalige situatie (bvb geen grote of neutrale pers) tov nu te erkennen. De slinger des levens gaat naar links en rechts en terug
    , de kunst is te erkennen en herkennen waar de slinger op dat moment staat. PS: Beste Unknow: heel relevante vraag trouwens, sterke vraag !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten