Aflevering 25 - De Grote Samnitische Oorlog: Deel I

Tijdens deze aflevering bekijken we het eerste deel van de tweede Samnitische oorlog. Deze oorlog, welke ook wel de Grote Samnitische oorlog wordt genoemd speelde zich af over tweeëntwintig jaren, van 326 - 304 v. Chr.

Verschillende klassen steden
Naarmate de Republiek uitbreidde kwamen steeds meer steden onder controle van Rome. Om de 'Romanisering' en controle over deze steden goed te kunnen organiseren verzonnen de Romeinen verschillende klassen / gradaties voor steden. Men had als belangrijkste: 
1. Colonia [Wiki]
2. Municipium [Wiki]

Kaart van alle Coloniae in Europa rond plusminus 150 n. Chr.

Het Romeinse grondgebied na de Grote Latijnse Oorlog

Kaart van het Griekse Koninkrijk Epirus, Tarentum, de Lucini en de Samnieten
Ik ben momenteel op zoek naar een oplossing om zelf (mooie) kaarten te kunnen maken. Dit kan nog wel even duren vrees ik.

Alexander I van Epirus [Wiki]
Stak de Ionische zee over op verzoek van de Griekse stad Tarentum, om hen te hulp te schieten tegen de gezamenlijke kracht van Samnium en de Lucaniërs. Alexander van Epirus is een oom van Alexander de Grote en een groot krijgsheer. Hij verslaat de Samnieten en Lucaniërs meermaals om vervolgens vermoord te worden door een van zijn Lucanische vluchtelingen. 
Afbeelding van Alexander I van Epirus

Livius beschrijft de dood van Alexander I van Epirus (331 v. Chr.) uitgebreid in zijn Ab Urbe Condita. Hij zegt hierover: 

"Ik vond het goed om dit korte verslag van het tragische einde van Alexander van Epirus te geven, want hoewel Fortuna hem behoedde voor vijandelijkheden met Rome, gaven de oorlogen die hij in Italië voerde, hem recht op een plaats in deze geschiedenis."

Voor wie het hele stuk over de dood van Alexander I van Epirus willen lezen klikt u >hier<. Scroll vervolgens naar alinea [8.24]

Het leefgebied van de Vestini en de plek van Fregellae, Paleo- & Neapolis, de (directe) aanleiding van de oorlog.
Met aangeduid de route door Sabijns grondgebied die de Romeinen hebben afgelegd. 


Helaas zijn er geen schilderingen van het conflict tussen dictator Lucius Papirius Cursor en zijn meester van de paarden Quintus Fabius Maximus Rullianus.
Zie voor beide de Wikipedia pagina door op de naam te klikken.

Reacties