Aflevering 21 - De Romeinse Feniks: Deel 1

In de periode na de grootschalige vernietiging van Rome blijkt ze in staat op te staan uit de smeulende ruïne welke over bleef. In de plusminus 50 jaren geteld vanaf de oorlog met Veii (400 - 350 v. Chr.) laat Rome een miraculeuze wederopstanding zien en versterkt ze haar grip op Latium als nooit tevoren. De expansie begint en de kaart kleurt steeds roder.


De route die Brennus (waarschijnlijk) heeft genomen, op weg naar 'Magna Greacia'.


De conflicten met de Latijnen tussen 389 en 354 v. Chr.
(Wikipedia)
(389-385 v. Chr.)

(383-379 v. Chr)

(361-354 v. Chr)
Tibur besluit zich, met het oog op het loskomen van Rome, aan bij een groep Galliërs. Deze groep Galliërs kwamen vanuit Magna Greacia (huurlingen wellicht) door Latium en plunderde daar het gebied rond Tusculum. Hier werden de Galliërs verslagen door Rome, waarna Tibur hen hulp aanbood. Op weg naar Tibur werden de Galliërs echter onderschept door de Romeinen, en Tibur besloot hulptroepen te sturen. Ze verloren de slag van de Romeinen.

Resultaat: Rome versterkt haar greep over de Latijnse steden door kolonies te stichten in veel van deze steden. Tusculum verwerft een municipium status en de Pompetijnse vlakten worden door Rome geannexeerd.

De Fasti, gebruikt als kalender door de vroege Romeinen.
(wikipedia)

Reacties