Aflevering 16 - Mond, Maag en Ledematen

Tijdens deze aflevering volgen we Rome ten tijde van de sociale onrust die plaatsvond tussen 495 en 493 v. Chr. De plebejers komen in opstand tegen de ongelijkheid en dit zorgt uiteindelijk voor de invoering van de Tribunus Plebis of volkstribuun.

Kleding van de Patriciërs


De Patriciërs droegen veelal:
Een Tuniek:
Dit was het meest algemene stuk kleding en bestond uit een lang shirt, meestal voorzien van een riem om de middel om het bij elkaar te houden. 

Voor de vrouwen was de tuniek ook de gangbare kleding, echter was de tuniek meer voor de plebejers dan voor de Patricische vrouwen. De Tuniek werd bij de dames vooral gedragen door de ongehuwden en waren typisch langer dan de mannelijke variant.

Een Toga:
De toga werd gedragen door de mannen buitenshuis tijdens belangrijke gebeurtenissen of officiële aangelegenheden. Het bestond uit een groot stuk, meestal witte, stof die om het lichaam heen gedragen werd. Het werd geknoopt, gevouwen of om het lichaam gewikkeld zodat het op zijn plaats bleef. De manier hoe het werd gedragen was onderhevig aan de mode van de tijd. De toga's stonden bekend om het gewicht en het feit dat ze oncomfortabel waren om te dragen.

Een Stola:
De vrouwelijke (vooral) patricische bevolking van Rome droeg een Stola. Dit was een traditioneel kledingstuk dat te vergelijken is met de Toga. Het bestond uit een grote lap stof die door riemen werd bevestigd op het lichaam. Deze kon versierd worden met bloemen, linten en andere gekleurde stoffen / versiersels. 

Een Mantel: 
Een mantel werd gedragen ter aanvulling van de tuniek of de toga, om de kleding te beschermen tegen slecht weer of om de drager van warmte te voorzien tijdens wintertijd. Er waren verschillende soorten mantels voor verschillende weertypen.

Onderkleding: 
De Romeinen, zowel Patriciërs als Plebejers, droegen ondergoed in de vorm van een lendendoek of een 'ondertuniek'.

Kleding in Rome gaf onderscheid aan in status.
Verschillen in kleding tussen de plebejers en de patriciërs waren in één oogopslag zichtbaar. Plebejers droegen meestal alleen een Tuniek gemaakt uit goedkope stoffen, en waren veelal donker van kleur. De Patriciërs droegen tunieken van duurder wol of linnen en soms zelfs het toentertijd zeer zeldzame zijde, de kleding was vrijwel altijd wit van kleur.

Senatoren en magistraten droegen witte tunieken en toga's met paarse accenten genaamd de . In deze tijd was de kleur paars namelijk zeer moeilijk te vervaardigen en daardoor zeer prijzig. De kleur paars kon alleen vervaardigd worden uit bepaalde grondstoffen, bepaalde schelpen voornamelijk. 

Generaals droegen de Toga Palmata met gouden accenten ter ere van hun overwinningen. 

De latere keizers droegen de trabea, een toga volledig paars gekleurd. 




Merkwaardige feiten over Romeinse kleding.
Voor slaven en plebejers was het verboden een toga de dragen. Deze mocht alleen gedragen worden door Romeinse staatsburgers van Patricische afkomst.

Toga's werden tot ongeveer 200 v. Chr. ook gedragen door Romeinse vrouwen. Na deze tijd werden vrouwen die een toga droegen gezien als prostituee. 

Broeken, zoals wij ze vandaag kennen, werden door de Romeinen gezien als barbaarse kleding. Deze werden alleen gedragen door de Galliërs, Germanen en Perzen. Later, na de val van het West-Romeinse Rijk, werden de broeken steeds populairder bij de Romeinen. Hier werd echter door de conservatieven wat neerbuigend naar gekeken en stond symbool voor de afgang van de Romeinse tradities. 

Agrippa Menenius Lanatus tijdens zijn anekdote bij de plebejers.

Leefgebied van de Hernici, Aurunci, Aequi en Sabijnen.

Reacties